Atelier Smaku i Samsung pomogą poznać sekrety bezglutenowej kuchni wegańskiej

150x110

Smaczna kuchnia wegańska – czy może być prosta… również w przypadku osób uczulonych na gluten? Jak naprawdę cieszyć się zdrowym jedzeniem? Startuje cykl warsztatów kulinarnych ATELIER SMAKU w warszawskim domu handlowym Mysia 3 – jego uczestnicy dowiedzą się jak z pomocą łatwo dostępnych składników, przy wsparciu nowoczesnej technologii odżywiać się szybko, a przede wszystkim smacznie i zdrowo każdego dnia.

Współczesna bezglutenowa kuchnia wegańska przez wiele osób postrzegana jest jako bardzo wymagająca i trudna. Istotne są w niej dokładne proporcje, umiejętne doprawienie, ale najważniejsze są składniki – często trudno dostępne. Są to jednak stereotypowe opinie, z którymi chcemy się rozprawić podczas naszych warsztatów – mówią Jola Słoma & Mirek Trymbulak, autorzy ATELIER SMAKU.

W maju br. rozpocznie się cykl spotkań z bezglutenową kuchnią wegańską w warszawskim domu handlowym Mysia 3 – co miesiąc aż do końca roku uczestnicy będą mogli dowiedzieć się, jak z pomocą składników dostępnych w każdym sklepie, przy wsparciu nowoczesnych technologii odżywiać się łatwo i zdrowo. Partnerem cyklu jest firma Samsung, która udostępniła dla uczestników warsztatów innowacyjny sprzęt AGD, m. in. piekarniki Dual Cook, w których można piec w tym samym czasie dwa różne dania w różnych trybach i temperaturach, np. obiad i deser. Naczynia wykorzystane podczas warsztatów będą myte w zmywarce Samsung WaterWall™, która wytwarza potężną ścianę wody, docierającą we wszystkie zakamarki urządzenia.

Dlaczego organizacja takich warsztatów jest ważna? Zgłębianie tajników kuchni roślinnej to dla wielu miłośników kulinariów prawdziwa pasja, która łączy się z potrzebą dbania o własne zdrowie. Dieta bezglutenowa może sprawiać wiele problemów osobom stykającym się z nią po raz pierwszy, a bezglutenowa i wegańska to pewne wyzwanie. Przykład Joli Słomy i Mirka Trymbulaka pokazuje jednak, że na tej diecie można żyć zdrowo. Entuzjazm, z jakim tworzą nowe pyszne dania jest zaraźliwy. Dlatego gromadzą się wokół nich ludzie zaczynający przygodę z wegańską kuchnią bezglutenową, potrzebujący zarówno inspiracji, jak i konkretnych porad kulinarnych - mówi Grażyna Konińska, dietetyk i Wiceprezes Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej.

Jola Słoma & Mirek Trymbulak z ATELIER SMAKU to autorzy wielu książek kucharskich, m. in. „Nakarmić duszę. 356 potraw kuchni wegetariańskiej wraz z myślami na każdy dzień roku” czy „Ubrać duszę. 52 wartościowe tygodnie z kuchnią wegetariańską”. Z wielką pasją, typową dla artystów - projektantów mody prowadzą wyjątkowe miejsce: Pracownię Kulinarną ATELIER SMAKU w Gdyni, w której odbywają się pokazy, szkolenia i warsztaty kulinarne dla amatorów i profesjonalistów. W tym urządzonym ze smakiem i wyposażonym w nowoczesne technologie wnętrzu, powstaje ich autorski program kulinarny ATELIER SMAKU, w którym widzowie zapoznają się z inspiracjami kulinarnymi, a także dzielą się swoją twórczością biorąc udział w konkursach z atrakcyjnymi nagrodami.

Cykl spotkań z bezglutenową kuchnią wegańską rozpoczyna się w maju br. Każde spotkanie organizowane będzie w warszawskim domu handlowym Mysia 3. Więcej informacji na temat ATELIER SMAKU i warsztatów znajduje się na stronach: www.ateliersmaku.plwww.facebook.com/ateliersmaku i www.ateliersmaku.tv.

 


dostarczył infoWire.pl